Облік резерву відпусток. Метод зобов'язань (МСФЗ)

В цій статті розглянемо Метод зобов'язань (МСФЗ) формування резерву (оцінних зобов'язань) в BAS ERP, BAS КУП, BAS Бухгалтерія КОРП.

Для формування резерву (оцінних зобов'язань) використовуються дві методики:

  • Нормативний метод. Сума щомісячних зобов'язань визначається множенням суми фактичних нарахувань (які є базою розрахунку середнього заробітку для відпусток) на коефіцієнт резервування; 
  • Метод зобов'язань (МСФЗ). Сума щомісячних зобов'язань визначається з огляду на кількість зароблених за місяць днів відпустки і середньоденну зарплату. Саме такий метод використовується для інвентаризації забезпечення на оплату відпусток наприкінці року, тобто для обчислення залишку забезпечення: кількість днів невикористаної працівниками відпустки множиться на середньоденну зарплату (Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань).

В цій статті розглянемо Метод зобов'язань (МСФЗ) формування резерву (оцінних зобов'язань) в BAS ERP, BAS КУП, BAS Бухгалтерія КОРП

Метод, за яким підприємство буде нараховувати резерв відпусток зазначається в картці організації (розглянемо на прикладі BAS ERP 2.5)

Після того, як встановили якою методикою користуємось, нарахування резерву проводиться документом «Нарахування оціночних зобов'язань щодо відпусток».

Зверніть увагу! Нарахування оцінних зобов'язань (резервів) по відпустках за місяць проводиться після остаточного розрахунку зарплати. Тобто, після проведення документів «Нарахування зарплати та внесків» і формування проводок за місяць (після проведення документів «Відображення зарплати в фінансовому обліку»).

При методі зобов'язань (МСФЗ) розрахунок за співробітниками на закладці «Розрахунок зобов'язань і резервів щодо відпусток» проводиться наступним чином:

1) суми зобов'язання у колонці «Сума зобов'язання (резерву)»:

  • у колонці «обчислено» визначається шляхом множення днів невикористаної відпустки працівника на його середній заробіток. Ця сума відповідає сумі відпускних, яку слід було б виплатити, якби відпустка розраховувалася на всі належні дні відпустки, зокрема і за розрахунковий місяць. Тобто ця сума виходить рівною сумі компенсації відпустки під час звільнення співробітника на перший день наступного місяця;
  • у колонці «накопичено» визначається як різниця між накопиченою раніше сумою зобов'язання, тобто обчисленою сумою зобов'язання за минулий місяць та сумою фактично нарахованих відпускних за рахунок оцінних зобов'язань у поточному місяці;
  • у колонці «зараховано» визначається як різниця між обчисленою та накопиченою сумою зобов'язання.

2) суми ЄСВ з зобов'язання (резерву) в колонці «Страхові внески зобов'язання (резерву)»:

  • у колонці «обчислено» визначається шляхом множення ставки ЄСВ на обчислену суму оцінного зобов'язання;
  • у колонці «накопичено» визначається як різниця між накопиченою раніше сумою ЄСВ з зобов'язання (резерву) та сумою ЄСВ за фактично нарахованими відпускними за рахунок оцінних зобов'язань у поточному місяці;
  • у колонці «зараховано» визначається як різниця між обчисленою (колонка «обчислено») та накопиченою сумою ЄСВ із зобов'язання (колонка «накопичено»).

Отримані результати з колонок «зараховано» відображаються в розрізі підрозділів та способів відображення на закладці «Зобов’язання та резерви поточного місяця».

В результаті у програмі будуть сформовані такі проводки: Дт рахунок витрат Кт 471

Інвентаризація оцінних зобов’язань (резервів)

Інвентаризація оцінних зобов'язань (резервів) виконується автоматично за допомогою документа «Нарахування оціночних зобов'язань щодо відпусток», що вводиться за грудень місяць. При інвентаризації розрахунок оцінних зобов'язань (резервів) здійснюється за одним принципом – виходячи з накопичених днів відпустки незалежно від методики, яка використовується. Алгоритм інвентаризації практично збігається з алгоритмом щомісячного розрахунку зобов'язань за методикою МСФЗ.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Економіка, бухгалтерія та облік Онлайн курси