5 причин захопити дитину програмуванням

5 причин захопити дитину програмуванням

1. №1. Вміння вирішувати завдання та критично мислити 2. №2. Нестандартне та креативне мислення 3. №3. Здорове ставлення до помилок 4. №4. Командна праця 5. №5. Затребуваність ринку праці 6. Де вчитись?

 “Навіщо дітям така наука? Навіщо їм вміти писати програми? А якщо дитина не хоче розвиватися в ІТ сфері, тоді який сенс їй у цих знаннях?” - часто питають батьки. Програмування - це не тільки коди. Це ще: інтелект, самодисципліна, вміння нестандартно мислити та швидко вирішувати поставлені завдання.

Сьогодні розглянемо 5 причин, чому вам варто познайомити дитину із IT-спеціальністю.

№1. Вміння вирішувати завдання та критично мислити

Під час створення навіть найпростішої гри діти розвивають логічне мислення, вчаться мислити послідовно, аналізують свою роботу. Написати код у програмуванні - недостатньо, спочатку необхідно продумати, якою буде гра, розробити різні варіанти сценарію, запобігти помилкам і т.д.

Якщо щось не буде працювати – потрібно визначити причину та вирішити проблему. Ці знання знадобляться в майбутньому: у школі на уроках, при виконанні домашніх завдань та навчанні в університеті. Програмування для найменших – це навичка декомпозиції мети. Молодих програмістів навчають мистецтву поділу великого завдання на кілька маленьких, що допоможе їм у майбутньому плідно працювати з різними проєктами.

№2. Нестандартне та креативне мислення

Багато хто помилково думає, що програмування - це нудно, рутинно і навіть поруч не стоїть із творчістю. Але це не так! Діти вчаться створювати сайти, оформляти їх, отримують навички дизайну, розробляють власні проєкти, працюють із корекцією кольору та фонами. В Академії ШАГ, наприклад, до програми навчання включено масу додаткових та корисних предметів, крім тих, що потрібні програмістам.

Також діти пробують різні підходи до одного і того ж завдання, вчаться мислити творчо і не лінійно, що стане в нагоді в майбутньому. Сам принцип написання коду чимось схожий на конструктор, який люблять усі малюки, тому програмування для них – це цікаво і не нудно.

№3. Здорове ставлення до помилок

Якщо код має помилку - гра або програма не працюватимуть. Дитина шукає помилку, аналізує, що було зроблено неправильно, виправляє. Цей вид діяльності розвиває у молодих студентів посидючість, аналітичне мислення, уважність, адекватну оцінку власних дій.

Діти вчаться оцінювати себе, стають впевненішими, що буде корисно і для майбутньої професії, і для життя в цілому. Скільки зараз є дорослих, яких невдачі та помилки вибивають з колії! Вони не вміють гідно реагувати на життєві виклики та складнощі, тому так важливо щеплювати цю навичку ще з дитинства.

№4. Командна праця

Програмування – часто командна робота. ІТ фахівці співпрацюють з іншими відділами, разом вирішують поставлене завдання. На курсах програмування дітей навчають мистецтву роботи у команді, співпраці, вчать підтримувати та розуміти інших. Комунікація - одна із ключових soft skills. Вона необхідна у будь-якій сфері життя, не тільки в “айті”.

№5. Затребуваність ринку праці

Згідно з багатьма авторитетними сервісами пошуку роботи (Glassdoor), саме програмування займає лідируючі рядки. IT фахівці необхідні кожній компанії, оскільки технології розвиваються щодня, а багато організацій ведуть роботу віддалено. Та й статистика зарплат також у лідерах.

Дитина, починаючи навчання якомога раніше, до повноліття вже може мати справжню професію та заробляти гроші, на відміну від однолітків.

Де вчитись?

Батьки, які вирішили віддати своїх дітей на курси програмування, насамперед запитують: “А де ж краще вчитися? Які курси чи школу вибрати?”.

Академія ITSTEP з 1999 року випускає спеціалістів у сфері ІТ-технологій. Але не лише дорослі можуть здобути тут якісну комп'ютерну освіту. У ITSTEP є кілька крутих проєктів для дітей.

  1. Мала Комп'ютерна Академія.Повне занурення у ІТ-сферу для дітей 7-14 років. Тест-драйв професій майбутнього, розробка власних ігор та програм, створення сайтів, 3D-моделювання, штучний інтелект та багато іншого – тут діти освоюють світ програмування через практичні заняття та власні проєкти.

Програмування - це добрий старт для розуміння себе, отримання корисних навичок та умінь. Це цікаво і пізнавально, це сфера, де школярі вчаться мислити, аналізувати, вирішувати завдання, керувати своїм часом і бути ефективними. Програмування - це не тільки про сайти та коди: пласт знань та навичок набагато об'ємніший. Вибравши хороші курси чи навчальний заклад, батьки зроблять неоціненний внесок у майбутнє своїх дітей.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Комп'ютерна грамотність Профорієнтація Робототехніка