Породи собак англійською

Породи собак англійською

Обговоримо різницю у назвах порід собак між англійською та українською мовами, . Коротко дізнаємося про особливості кожної породи.

Кожна порода собак має свій неповторний характер, особливості та багато які з них мають англійську назву, яка відрізняється від звичної для нас української! Якщо ви любите собак і вивчаєте англійську, цей текст – саме те, що вам потрібно. Давайте разом розберемося, як називаються породи собак англійською мовою.

Спочатку декілька пород назви яких суттево відрізняються в англійської та української мовах.

Great Dane (Німецький дог)

Величезний та шляхетний німецький дог в англійській мові має назву "Great Dane". Що дивно, "данський" у назві пов’язаний із застарілим уявленням про походження цієї породи. В Україні ми звикли називати цю породу "німецький дог", що додає трохи плутанини, але одночасно показує міжнародний характер цієї породи.

German Shepherd (Німецька вівчарка)

Цей пес є справжнім супергероєм серед собак. Вони розумні, віддані й можуть робити практично все: від пошуку злочинців до порятунку людей. В англійській мові "shepherd" означає "пастух", адже ця порода спочатку була виведена для випасання овець.

Bloodhound (Бладгаунд)

Бладгаунди – це великі собаки з гострим нюхом, які здатні вистежувати запахи на великій відстані. Назва "Bloodhound" англійською буквально означає «кривавий гонча», хоча походить вона від слова "blooded", що означає «чистокровний». В українській мові вони відомі як «сенбернар» або «бладгаунд», але вимова назви відрізняються.

Dachshund (Такса)

Англійське слово "dachshund"походить від німецького "Dachs" (борсук) і "Hund" (собака), адже ці собаки спочатку використовувалися для полювання на борсуків.

Pug (Мопс)

Мопси – це маленькі, коренасті собаки з великими очима, зморшкуватим обличчям і хвостом, закрученим кільцем. Їхній веселий і трохи нахабний характер робить їх улюбленцями багатьох людей по всьому світу.

Англійська назва "Pug" досить коротка і незвичайна для українського вуха. Вона, ймовірно, походить від латинського слова "pugnus", що означає «кулак» – можливо, через схожість їхнього обличчя на стиснутий кулак. В українській мові ця порода відома як "мопс", що теж коротко і мило, але значно відрізняється від англійської назви.

На щастя, велика кількість пород англійською звучить так саме як і українською.  

Labrador Retriever (Лабрадор ретрівер)

Лабрадори – це справжні "people pleasers". З англійської слово "retrieve" означає "повертати", тож будьте готові до нескінченних ігор з палицями та м'ячиками! А Лабрадор назва півострова (Labrador Peninsula) звідкі були завезени предки цих чудових собак.

Bulldog (Бульдог)

Англійське слово "bull" у назві цієї породи походить від слова "бик", адже колись бульдогів використовували для цькування биків. На щастя, ці дні давно минули, і тепер бульдоги – це ніжні компаньйони з характером.

Poodle (Пудель)

Пуделі – це не лише кучері, але й інтелект! Вони дуже розумні й елегантні, ідеально підходять для тих, хто любить красивих і витончених собак. Англійське слово "poodle" походить від німецького "pudel", що означає "плескати у воді", адже пуделі були виведені як мисливські собаки для полювання на водоплавних птахів.

Golden Retriever (Золотистий ретрівер)

Це одна з найбільш доброзичливих порід собак. Голден ретривери просто обожнюють бути поруч з людьми. Вони завжди готові обійняти вас своїм теплом, а також притягти вам якийсь предмет, адже "retrieve" – це все про повернення. 

Beagle (Бігль)

Біглі – це ті самі невгамовні детективи серед собак. Їхній гострий нюх зробив їх ідеальними для роботи в митниці. Англійське слово "beagle" походить від старофранцузького "bee gueule", що означає "гучний рот" – вони дійсно люблять "говорити"! Будьте готові що гавкіт буде супроводжувати вас завжди, та подумайте чи готові ви до цього?

Chihuahua (Чихуахуа)

Це найменша порода у світі, але не дайте її розмірам вас обдурити. Чихуахуа можуть бути досить вибагливими і мають великий характер у маленькому тілі. Їхнє ім'я походить від мексиканського штату Чихуахуа, де їх вперше знайшли.

Rottweiler (Ротвейлер)

Це серйозні собаки з серйозним характером. Ротвейлери можуть бути як охоронцями. Їхнє ім'я походить від німецького міста Ротвайль, де ця порода використовувалася для випасання худоби і захисту майна.

Yorkshire Terrier (Йоркширський тер'єр)

Ці крихітні собачки часто забувають про свої розміри і намагаються захищати своїх господарів, як справжні охоронці. Йоркширські тер'єри з'явилися в Англії, в графстві Йоркшир, звідки й отримали свою назву. 

Boxer (Боксер)

Боксери – це енергійні та сильні собаки з вражаючими м'язами і короткою мордою. Їхня назва англійською буквально означає «боксер», що відображає їхню активну і навіть трохи грайливо-агресивну натуру. Хоча англійське і українське назви схожі, все ж звучать по-різному, що може трохи збивати з пантелику.

Collie (Коллі)

Коллі – це пастуші собаки з довгою шерстю і розумними очима, які виглядають так, ніби вони знають усі ваші таємниці. В англійській мові назва "collie" походить від шотландського слова "colly", що означає «вугілля», через їхнє темне забарвлення. Українська назва теж "коллі", але вимова відрізняється, що додає нотку екзотики для цієї чарівної породи.

Mastiff (Мастиф)

Мастиф – це величезний пес з великим серцем і ще більшим тілом. Англійська назва "mastiff" походить від французького "mastin", що означає «домашній пес», хоча ці собаки були більше ніж просто домашніми охоронцями. В Україні ця порода також відома як мастиф, але англійська вимова трохи інша.

Cocker Spaniel (Кокер-спанієль)

Кокер-спанієлі – це веселі, грайливі собаки з кучерявими вушками і допитливими носиками. Англійська назва "cocker spaniel" походить від слова "cocking", що означає полювання на лісових птахів (woodcock). Хоча в українській мові ми зберегли назву "спанієль", додавши тільки "кокер", різниця у вимові додає трохи шарму.

Schnauzer (Шнауцер)

Шнауцери – це собаки з чудовими вусами, які надають їм вигляду старого мудреця. Англійська назва "schnauzer"походить від німецького слова "Schnauze", що означає "морда". В українській мові назва "шнауцер" також звучить дещо інакше, і може нагадати про їх німецьке походження.

Whippet (Віпет)

Віпет – це маленька гонча, яка може бігати з вітром наввипередки. В англійській назва "whippet" походить від староанглійського "whippen", що означає "швидко рухатися". Українською ці собаки відомі як "віпети", але різниця в вимові робить цю породу ще більш цікавою.

Dalmatian (Далматинець)

Далматинці – це ті самі плямисті красунчики, які завоювали серця мільйонів завдяки фільму "101 далматинець". Назва "dalmatian" походить від історичного регіону Далмація, розташованого на узбережжі Адріатичного моря. В Україні ці собаки відомі як "далматинці", але англійська вимова та написання різняться.

Basset Hound (Бассет-гаунд)

Бассет-гаунд – це коротколапий собака з довгими вухами та меланхолійним виразом морди. Назва "Basset Hound" англійською походить від французького слова "bas", що означає «низький», і слова "hound", яке перекладається як «гонча». В українській мові ми часто називаємо їх просто "бассет", що відрізняється від англійської назви.

Cavalier King Charles Spaniel (Кавалер-кінг-чарльз-спанієль)

Ця порода має довгу назву, яка звучить майже як титул. "Cavalier King Charles Spaniel" названий на честь короля Карла II Англійського, який дуже любив цих собак. 

Greyhound (Грейгаунд)

Грейгаунди – це надзвичайно швидкі собаки, які можуть розвивати шалені швидкості на бігових доріжках. Назва "Greyhound" англійською мовою буквально перекладається як «сірий гонча». В Україні цю породу часто називають «хорт» або «англійський хорт», що значно відрізняється від англійської назви.

Great Pyrenees (Піренейська гірська собака)

Це величезна порода, яка походить з Піренейських гір і використовується для охорони овець. В англійській мові їх називають "Great Pyrenees", що буквально означає «Велика Піренеї». 

Pomeranian (Померанський шпіц)

Померанський шпіц – це маленька, пухнаста і енергійна собачка, яку часто можна побачити в руках у знаменитостей. Англійське "Pomeranian" походить від назви історичного регіону Померанія, що на території сучасної Польщі та Німеччини. В українській мові ця порода називається «шпіц» або «померанський шпіц».

Newfoundland (Ньюфаундленд)

Ці великі водолази з густим чорним хутром відомі своїми рятувальними здібностями на воді. Назва "Newfoundland" походить від канадської провінції Ньюфаундленд, звідки ці собаки родом. В українській мові їх називають «ньюфаундленд», але вимова в англійській зовсім інша, що додає певного колориту.

Shiba Inu (Сіба-іну)

Ця маленька японська порода відома своїм виглядом лисички і незалежним характером. Назва "Shiba Inu"перекладається як «маленький собака з лісу» японською.

Lhasa Apso (Лхаса апсо)

Це маленькі собачки з довгою шерстю, які колись охороняли монастирі в Тибеті. Англійська назва "Lhasa Apso"походить від міста Лхаса і тибетського слова "apso", що означає «довгошерстий собака».

Навіть якщо назви порід собак англійською звучать інакше, ці хвостаті друзі залишаються такими ж милими й відданими. І пам’ятайте: незалежно від того, як називається ваша собака англійською, для неї найважливішим словом завжди буде "ласощі"!

Тож, насолоджуйтеся вивченням англійської, обговорюючи різні породи собак, і не забудьте похвалити свою чотирилапу красуню – незалежно від того, як вона називається!

Підготовано ENGLISH.KH.UA


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Біологія Мовні курси Онлайн курси