План вивчення англійської самостійно з нуля

План вивчення англійської самостійно з нуля

Хочете самостійно вивчати англійську з нуля? Цей покроковий план та корисні поради допоможуть вам освоїти мову без зайвих труднощів.

Що робити якщо ви хочете вивчити англійську мову самостійно, однак немає ресурсів на курси чи репетитори?  Можливо, у вас мало часу чи ви не хочете витрачати на це кошти? Англійську мову цілком реально швидко вивчити самостійно, навіть з самого нуля, однак необхідно дотримуватись певних пунктів.

Визначити мету вивчення

Навіщо вам потрібно знати англійську? Можливо, щоб перейти на роботу в англомовному компанію, вступити в іноземний ВНЗ, почати дивитися улюблені фільми та серіали в оригіналі, почати життя за кордоном чи вільно спілкуватися з іноземцями, поки ви у відпустці. Можна поставити безліч цілей і вивчати мову, прямуючи до них. Якщо ви матимете мету, то значно полегшите процес навчання, бо знатимете для чого ви це робите.

Зрозуміти стартову точку

Ми усі вивчали англійську в школі і навіть попри те, що програма далеко недосконала, певні знання все ж збереглися. Це означає, що, наприклад, якщо ви памʼятаєте правила читання та базову лексику, то абсолютно необовʼязково її вивчати знову, достатньо лише повторити.

Розробити графік навчання

Наприклад, понеділок — вивчення слів, вівторок — перегляд відео, середа — розбір граматики, четвер  — говоріння, п’ятниця — читання текстів, субота — розвиток письма. Також можна обрати кілька аспектів і потрохи розвивати їх щодня, але частіше.

Почати з базового матеріалу

Для кожного рівня є списки лексики та граматики, яку необхідно знати. Список лексики для досягнення рівня А1 налічує 500-700 слів. Основні теми — це привітання та прощання, сімʼя, особиста інформація (імʼя, вік, місце проживання і тд), числа, кольори, їжа, одяг, побут, локації, навчання та робота, захоплення, зовнішність, основні дієслова та прикметники. Граматика — це основні часи (Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Future Simple), займенники, дієслова to be, to have, прийменники, сполучники, артиклі. Засвоївши це, ви отримаєте чудову базу для навчання.

Використовувати підручники

Потрібно розуміти, що знання основної лексики та граматики недостатньо для повноцінного вивчення мови, яке потребує розвитку усіх навичок. Аудіювання, читання, письмо та говоріння — аспекти мови, що потребують комплексного вивчення з самого початку. Хорошим методом їх розвитку є використання автентичних підручників з англійської мови для рівня А1. Вони містять завдання та пояснення, як на базові теми, так і на мовні навички. Можна обрати один з таких підручників для початку навчання та керуватися саме ним. Окрім цього, існує безліч ресурсів з аудіозаписами та текстами англійською для початкових рівнів. Важливо підібрати матеріали саме для початківців, оскільки розбір складних текстів буде дуже складним і не матиме ефективності.

Спілкуватися з носіями

Мова — це в першу чергу засіб вербальної взаємодії між людьми, тому розвиток навички говоріння неможливий без спілкування. Існує безліч платформ, де можна знайти носіїв, що готові спілкуватися з іноземцями, які починають шлях у вивченні англійської та допомагати їм. Також можна говорити англійською з друзями, які теж вивчають мову щоб практикуватися разом.

Однак якщо немає можливості говорити англійською з людьми, хорошим варіантом є записувати себе на диктофон або на відео, а потім переслуховувати запис та аналізувати свої помилки. Переліки тем можна знайти в підручниках або ж придумати теми для монологу самостійно. Наприклад, почати можна з привітання, представлення себе та своїх захоплень. Коротко розповісти про уподобання в їжі, музиці тощо.

Писати тексти англійською

Мова йде не про складні художні твори, статті чи есе. Варто починати з коротких повідомлень про себе чи свою родину. На подальших етапах можна завести щоденник, де ви будете виражати свої думки, розповідати про події за день та записувати ідеї. Будь-які тексти іноземною мовою сприяють розвитку навички письма, а в майбутньому допомагатимуть мозку переключитися на англійську.

Оточити себе англомовним середовищем

Звісно, далеко не у всіх є можливість поїхати в іншу країну, щоб оточити себе англійською, однак кожен може споживати іноземний контент. На рівні А1 — це мультфільми, які можна знайти на Youtube, адаптовані твори, дитячі книжки, спеціальні сайти з текстами англійською для кожного рівня. Систематичне слухання та читання іноземною мовою сприяє поступовому зануренню в англійську мову, полегшує сприйняття текстів та аудіозаписів, допомагає запам’ятати лексику та, зустрічаючи граматичні конструкції у контексті, засвоїти їх.

Розв’язувати вправи

Для кращого запам’ятовування граматики необхідне розв’язування завдань. Так можна довести певну конструкцію до автоматизму і застосовувати її в мовленні. Вправи можна знайти у підручниках або ж скористатися сайтами чи мобільними додатками. Останні часто мають функцію автоматичної перевірки правильності завдань, тому можна не витрачати час на пошуки правильної відповіді. Також на таких ресурсах наявна можливість відстежувати свій прогрес.

Запам’ятовувати слова

Існує безліч методів засвоєння нової лексики. Наприклад, можна почати з записування незнайомих слів до словника, потім створити флеш-картки в Anki або Quizlet і навчатися за допомогою них. Важливо використовувати лексику, тому складайте речення з новими слова ще й застосовуючи різні граматичні конструкції. Якщо ви вивчаєте певну тему по підручнику, то читайте додаткові тексти та слухайте аудіозаписи на цю тему. Таким чином слова запам’ятовуються набагато краще.

Для того, щоб назавжди засвоїти слово, його потрібно застосувати у різних контекстах кілька разів з різними інтервалами часу. Наприклад, якщо ви вивчаєте тему «їжа» і хочете вивчити слово milk (молоко), вам потрібно використати його у кількох випадках. Спершу ви просто зустріли це слово у підручнику і записали до словника. Через десять хвилин скористалися картками для вивчення слів, і повторили не лише це слово, а й лексику з усього уроку чи теми. Через годину розгорнули словник, ще раз прочитали слово і склали письмово речення. Наприклад, I drink milk. Наступного дня складаєте інше речення, але усно, наприклад: My friend likes milk. Потім протягом тижня можна читати та слухати тексти про їжу з підручника чи інших ресурсів і таким чином бачити та чути слова у різних контекстах. І через цей проміжок часу лексика назавжди закріпиться в пам’яті.

Підсумки

Потрібно пам’ятати, що вивчення англійської мови це завжди комплексний підхід, що складається з розвитку навичок аудіювання, читання, письма та говоріння і підкріплюється вивченням лексики та граматичних правил. Недостатньо навчатися лише по одному підручнику чи навіть займатися двічі на тиждень з репетитором, якщо ви хочете швидко опанувати мову. Необхідно самостійно приділяти цьому час, споживати контент англійською, виконувати вправи і застосовувати мову у розмові. Лише так ви з гордістю досягнете поставленої цілі та почнете говорити, думати та читати англійською. Зичимо наснаги та легкого шляху у вивченні англійської мови!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ