Рік до школи. Як підготувати майбутнього першокласника?

Рік до школи. Як підготувати майбутнього першокласника?

Стаття розглядає найбільш поширені запитання батьків про підготовку до школи та містить практичні поради щодо такої підготовки. 

Рік до школи: Як підготувати майбутнього першокласника?

Підготовка до школи - це процес настільки ж захопливий для дітей, наскільки  бентежний і відповідальний для батьків. Чи достатній рівень знань у дитини для початку навчання в школі? Чи потрібно вже вміти читати та рахувати до 100? Чи достатньо дитина самостійна, чи не буде для неї занадто багато стресу? Як правильно та ефективно допомогти дитині підготуватися до школи? Разом із Vixon School відповідаємо на найбільш поширені запитання батьків про підготовку до школи, а також надаємо практичні поради щодо такої підготовки. 

Якими знаннями та навичками має володіти дитина, щоб їй було легше адаптуватися в школі? 

Напевно, це одне з найбільш поширених запитань, які наша команда отримує від батьків в контексті підготовки до школи. Природним є бажання розуміти, наскільки успішною буде дитина під час навчання або ж які вміння необхідно допомогти їй набути або вдосконалити на етапі підготовки. 

  • Читання: Важливо, щоб дитина вміла виокремлювати звуки в почутих словах. Бонусом буде, якщо дитина вміє зіставляти почутий звук із його графічним зображенням (буквою). 
  • Математика: На цьому етапі важливо, щоб дитина впевнено оперувала числами в межах десятка, могла увідповіднити їх із графічним значенням (цифрою). 
  • Мовлення: Дитина має вміти послідовно висловлювати свої думки, будувати прості речення, відповідати на запитання, переказувати основний зміст прочитаного чи почутого.
  • Письмо: До початку навчання в школі важливо, щоб дитина мала розвинену дрібну моторику, зокрема вміла зображувати прості елементи (лінії, похилі палички тощо).

Як батькам допомогти дитині? 

Взаємодія та настанови є ключовими в процесі підготовки та легкої адаптації дитини до школи. Корисним буде створити максимально приємну атмосферу підготовки до школи, щоб у майбутньому дитина сприймала навчання не як вимогу від батьків, а радше як пригоду з великою кількістю цікавих відкриттів щодня. 

  • Говоріть із дитиною про школу позитивно, підкреслюючи цікаві моменти, нові знайомства та можливості, які на неї чекають.
  • Разом із дитиною обирайте шкільне приладдя, одяг. Це допоможе їй відчути себе частиною шкільного життя.
  • Грайте в навчальні ігри: Існує безліч цікавих ігор, які допоможуть дитині в ігровій формі оволодіти необхідними знаннями та навичками.
  • Заохочуйте дитину до самостійності - дайте їй можливість виконувати посильні для неї побутові завдання.
  • Запропонуйте дитині цікаві заняття, які допоможуть їй розвивати дрібну моторику рук (малювання, ліплення, аплікація, ігри з дрібними предметами).

У підготовці до школи дуже важлива психологічна підтримка дитини. 

Як ми вже зазначали, нове середовище для дитини має виглядати безпечним і цікавим, тому процесу психологічної підтримки на цьому етапі необхідно приділяти підвищену увагу. 

Поговоріть із дитиною про школу:

  • Поясніть, що таке школа та чому вона так важлива.
  • Обговоріть, з ким вона там познайомиться, чим буде займатися.
  • Відвідайте будівлю школи - це допоможе дитині відчути себе впевненіше, адже вона вже буде знайома з середовищем, в якому буде навчатися.

Для зниження рівня тривоги: 

  • Обговоріть можливі шкільні ситуації. Змоделюйте з дитиною різні ситуації, які можуть виникнути в школі, та поясніть їй, як вона має себе поводити. 
  • Дайте дитині зрозуміти, що ви поруч, готові допомогти та підтримати в будь-якій ситуації. 
  • Нагадуйте дитині про її досягнення та успіхи, щоб вона вірила в себе та свої сили.

Ґрунтовно підготувавши дитину до школи, ви допоможете їй легко розпочати цей важливий етап у її житті, отримувати знання з радістю та впевнено йти до нових успіхів!

Пам'ятайте, що кожна дитина  — це особистість, тому підхід до підготовки до школи має бути індивідуальним. Звертайте увагу на особливості та потреби вашої дитини, створюйте сприятливу атмосферу та підтримуйте її на цьому шляху. 

Якщо маєте хвилювання щодо рівня підготовки дитини до школи, центр дитячого розвитку Vixon School допоможе з вирішенням цього питання. Vixon School пропонує Консультацію щодо визначення рівня навчальних досягнень дитини.

Під час консультації учитель Vixon School:

  • Проведе онлайн-зустріч із дитиною, де через гру визначить рівень сформованості в неї потрібних умінь.
  • Оформить результати дитини у вигляді консультаційного висновку, в якому наведе співвідношення між навчальними досягненнями дитини та очікуваними результатами, визначеними Державним стандартом дошкільної освіти та Державним стандартом початкової освіти. 
  • Надасть чіткі рекомендації щодо поглиблення/покращення навчальних результатів дитини (через заняття вдома з батьками та/або через заняття у Vixon School).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дошкільна освіта Підготовка до школи Початкова школа