Що таке IELTS — все про міжнародну систему тестування англійської мови

Що таке IELTS — все про міжнародну систему тестування англійської мови

У цій статті ми детально розберемо види та формати іспиту IELTS📚, познайомимось з його структурою📝 та зрозуміємо, кому буде корисно його складати👨‍🎓 та для яких цілей🌍.

IELTS (International English Language Testing System) міжнародна тестова система, необхідна для визначення рівня англійської мови за шкалою від А1 до С2. Наразі цей іспит є найпопулярнішим, порівняно з іншими екзаменами і застосовується у 110 країнах для різноманітних цілей. Однак основна мета тесту — визначення здатності студента розуміти англійську мову, а також спілкуватися нею у письмовій та усній формах. 

Для чого складати IELTS?

Мета іспиту IELTS - це офіційне підтвердження рівня англійської мови. Екзамен містить завдання для перевірки базових навичок — аудіювання, читання, письмо та говоріння. Вони розподілені за секціями, кожна з яких має певний перелік тестів різних типів. Фактично, IELTS оцінює не лише рівень володіння мовою, а й вміння виконувати такі тести. Складати IELTS варто тим, хто планує вступати в англомовний ВНЗ чи жити за кордоном. Закордонні університети завжди вимагають певні документи, серед яких є сертифікат IELTS, що підтверджує рівень B2 або C1, необхідний для навчання. 

Які є види IELTS? 

Іспит поділяється на два види: 

  • IELTS General Training (загальний іспит) — застосовується для підтвердження високого рівня мови і потрібен для проживання в англомовній країні. У завданнях секції читання - більш загальні тексти на звичайні теми, а у секції writing потрібно написати лист. 
  • IELTS Academic Training (академічний іспит) — необхідний для вступу в університет яи прийомі на роботу як підтвердження академічного рівні мови. У завданнях поширені навчальні чи навіть наукові тексти та аудіо, а секція письма вимагає опису та аналізу графіка чи діаграми. 

Тобто, між двома видами іспиту існує вагома різниця — IELTS General не вимагає глибоких академічних знань, однак потребує розуміння загальної лексики, натомість IELTS Academic перевіряє здатність розуміти навчальні матеріали англійською та висловлюватися академічно самотужки. Не можна стверджувати, що якийсь з цих іспитів є легшим чи навпаки важчим, оскільки основні відмінності полягають у змісті матеріалів, а не їх складності. 

Які є формати іспиту IELTS? 

Цей міжнародний екзамен можна складати у двох форматах — онлайн та офлайн. 

  • Дистанційний формат передбачає складання екзамену з дому за допомогою цифрового девайсу — компʼютера чи ноутбука. Усі тести потрібно виконувати у форматі онлайн на спеціальній платформі, а усна частина відбувається у вигляді зустрічі Zoom. 
  • Очний формат — іспит відбувається  спеціальних екзаменаційних центрах і тест потрібно писати на папері. Відповідно секція speaking передбачає діалог з екзаменатором в аудиторії центру складання іспиту. 

Переваги та недоліки IELTS

Основними перевагами тесту IELTS є: 

  • Загальнодоступність — через те, що екзамен дуже популярний, його приймають більшість університетів та роботодавців. Також він є поширеним не лише в Великій Британії чи США, а й в інших країнах світу. 
  • Швидкість — після здачі іспиту його результати можна отримати уже через 14 днів, тому немає потреби довго чекати. Це також є перевагою для тих, кому потрібно скласти іспит екстрено через брак часу. 
  • Чітка структура — це є важливим аспектом під час підготовки. Чотири секції, кожна з яких містить певний перелік завдань. Також наявність пробних тестів у підручниках та на сайтах з підготовкою, що надає можливість ознайомитися зі структурою IELTS та навчитися виконувати всі необхідні типи завдань. 
  • Безліч ресурсів для підготовки — оскільки IELTS є дуже поширеним іспитом, можна знайти багато підручників, сайтів, програм та курсів з підготовки до нього. На сайтах з репетиторами є багато викладачів, які спеціалізуються саме на підготовці до цього екзамену. Отже, з такою кількістю ресурсів для підготовки до IELTS не скласти іспит неможливо. 

Мабуть, єдиним недоліком іспиту IELTS є те, що він дійсний лише впродовж двох років після складання. На відміну від Кембриджських екзаменів, таких як FCE або CAE, що мають необмежений термін дії, IELTS таким не є. Водночас він є легшим ніж іспити Cambridge і не вимагає такої значної підготовки. 

Підготовка до IELTS 

Як вже було зазначено вище, існує безліч джерел для підготовки до цього екзамену завдяки його поширеності у світі. При підготовці до іспиту важливо розуміти, що результат не лише визначає рівень володіння мовою, а й вміння вирішувати певні тести, шукати інформацію в текстах та писати у різних форматах - есе, листи, описи графіків тощо. Підготовка до IELTS повинна складатися в першу чергу зі споживання контенту англійською мовою, такого як слухання подкастів, перегляд відео та фільмів, прочитання статей та книг англійською. Чим більше ви оточуєте себе іноземною мовою, тим легше стає розуміти матеріали нею та виконувати завдання. Для розвʼязання тестів є багато інтернет-джерел та підручників, що спеціалізуються на IELTS та містять завдання, подібні до тих, що зустрічаються на іспитах. Також на подібних ресурсах можна знайти теми для writing та speaking, а також приклади їх виконання. Для розвитку навички говоріння можна спілкуватися з носіями мови щоб по-перше, перебороти страх розмови англійською, а по-друге, перейняти від носіїв мови певні фрази чи манеру розмови і потім застосувати це на екзаменах. 

Однак варто розуміти, що на секції speaking важливо демонструвати свій високий рівень мови і не забувати використовувати ідіоми, фразеологізми та різну лексику рівня advanced. Тому при підготовці до IELTS потрібно тренуватися вживати такі фрази у своєму мовленні. 

Підсумки 

Сподіваємося, що ця стаття була корисною для розуміння певних особливостей іспиту IELTS. Ми розтлумачили вам певні особливості цього екзамену, розповіли про різні формати, підготовку, переваги і недоліки. Бажаємо позитивних результатів іспиту та легкого вивчення англійської мови!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ