Як подолати мовний бар'єр при вивченні англійської мови для дорослих

Як подолати мовний бар'єр при вивченні англійської мови для дорослих

Вивчення іноземної мови може бути викликом для дорослих через мовний бар'єр, але сьогодні є багато ефективних методів його подолання. Пропонуємо розібратися, які чинники викликають бар'єр у спілкуванні, і які є стратегії його самостійного подолання.

Вивчення іноземної мови може бути викликом для дорослих через мовний бар'єр, але сучасні курси англійського онлайн пропонують ефективні методи для його подолання. 

Пропонуємо всебічно розглянути цю проблему при вивченні англійської мови. Розібратися, які чинники викликають бар'єр у спілкуванні, і які є стратегії його самостійного подолання.

Визначення мовного бар'єру

Мовний бар'єр – це психологічна або емоційна перешкода, яка заважає вільно спілкуватися іноземною мовою з носіями

Найчастіше він проявляється у  вигляді страху перед помилками та у невпевненості в знаннях. Зрештою, людині складно сказати навіть першу фразу іноземною мовою. З'являється ступор, хоча подумки дуже легко скласти речення (до того ж не одне). 

Чинники, що викликають мовний бар'єр

Щоб самостійно подолати мовний бар'єр, потрібно зрозуміти причини його появи. З досвіду можемо визначити такі основні його чинники:

  1. Страх перед помилками, особливо, у дорослому віці. Він знижує впевненість і не спонукає до спілкування.
  2. Невпевненість у знаннях і відсутність недостатньої розмовної практики онлайн чи офлайн.
  3. Попередній негативний досвід, який іноді викликає внутрішній спротив до вивчення мови.
  4. Оточення, яке не підтримує вивчення мови у дорослому віці.

ТОП кращих методів для подолання мовного бар'єру

Є дуже багато стратегій для подолання мовного бар'єру, та ми підібрали ті, які дійсно допоможуть знизити рівень стресу при спілкуванні з іноземцями.

  1. Постійно займайтеся і продовжуйте вдосконалювати мовні навички, використовуючи різні онлайн і офлайн ресурси. Практика додасть вам впевненості у силах. 
  2. Спілкуйтеся з носіями мови. Знайдіть мовного партнера або візьміть хоча б декілька уроків з носієм. Це допоможе подолати невпевненість і підвищить мотивацію.
  3. Дивіться фільми, влоги і шоу мовою оригіналу. Після регулярного перегляду ви помітите, що гарно сприймаєте іноземну мову на слух.  
  4. Оточіть себе людьми, які захоплюються тим, що ви вивчаєте іноземні мови. Тими, хто буде вас підтримувати і допоможе знайти внутрішній ресурс для навчання.

Перешкоди на шляху досягнення мовної компетентності

Що може перешкодити на шляху до вільного спілкування іноземною мовою?

По-перше, недостатня систематичність, ефективність і відсутність регулярності у навчанні. Саме через них знижується впевненість у знаннях. 

По-друге, неправильний підбір методів боротьби із мовним бар'єром

По-третє, це відсутність зворотного зв'язку від викладача чи мовного партнера. Без фідбеку важко виправляти помилки та прогресувати.

Роль учителя у подоланні мовного бар'єру

Насправді не обов'язково боротися з мовним бар'єром самостійно. Краще це робити за підтримки досвідченого викладача на курсах розмовної англійської мови.

Він врахує ваші індивідуальні потреби і запропонує найкращий спосіб розв'язання проблеми. Підготує для вас спеціальні тренінги та сюжетні навчальні ігри, щоб знизити рівень стресу перед спілкуванням. Адже, якщо ви програєте різноманітні ситуації, пов'язані з комунікацією, то буде більш впевнені у собі за реального спілкування з носіями

Вчитель на курсах буде вас заохочувати  і даватиме зворотній зв'язок, щоб ви відчували себе впевненіше, коли у розмові доведеться перейти на іноземну. 

Підсумок

Подолання мовного бар'єру при вивченні англійської мови для дорослих вимагає систематичності, мотивації і правильно підібраних методів. Та найголовніше, що варто пам'ятати: помилки – це природна частина навчання, тож не варто їх боятися. Головне – не зупинятися на шляху до мети і постійно вдосконалювати навички.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси