Бізнес-план нового проекту. Структура, етапи, характеристики

Бізнес-план нового проекту. Структура, етапи, характеристики

Бізнес-план – це конкретні етапи запуску та характеристики оцінки нового бізнесу. Розробка бізнес-плану є обов’язковою перед запуском нового підприємства, проекту чи виробничого напрямку.

Щоб зрозуміти, чи буде новий бізнес (новий напрямок) прибутковий, які в нього перспективи, чи варто вкладати фінанси у цю справу потрібні певні розрахунки, структура та певні етапи плану дій – бізнес-план.

Бізнес-план – це документ, спираючись на який потенційні партнери бізнесу та інвестори можуть оцінити рентабельність та успіх бізнес-проекту (чи підприємницької справи), щоб прийняти рішення чи брати в ньому участь та інвестувати.

Сам підприємець, перед стартом проекту, також, повинен уявляти результати своєї діяльності, місце, яке він займатиме на ринку пропозицій, критично оцінювати власні можливості, правильно розподіляти цілі за часом, ефективно використовувати наявні ресурси. Все це досягається за допомогою ретельного бізнес-планування.

Бізнес-план повинен відповідати на питання: з чого почати нову справу, як організувати виробництво, які шляхи просування товару чи послуги на ринку, коли буде отримано перші прибутки, як зменшити ризики та зовнішні впливи, яка стратегія компанії у конкурентній боротьбі і т.д.

Його основні завдання такі:

  • обґрунтування економічної доцільності нового напрямку (або стартап-проекту)
  • розрахунок очікуваних фінансових результатів, а саме: обсягів продажу, прибутку, доходів на капітал
  • визначення джерел фінансування
  • підбір та організація роботи працівників, які спроможні реалізувати розроблений план

Цілі бізнес-плану можна виділити зовнішні і внутрішні.

Зовнішня ціль бізнес-плану – запевнити майбутніх партнерів і кредиторів в успіху справи.

Внутрішня ціль – бути основою управління підприємницької діяльності.

Процес складання плану дає змогу глибоко проаналізувати бізнес у всіх деталях, тому він стає і інструментом самонавчання.

Порівняння фактичних результатів роботи з бізнес-планом дає можливість виявити сильні та слабкі сторони нового підприємства і знайти шляхи усунення відхилень від намічених показників.

Бізнес-план складається на кілька років наперед і переглядається за необхідності, але, як правило, раз на рік.

Структура бізнес-плану вміщає:

  • Резюме – опис проеку, його мету і завдання, обґрунтування актуальності, інноваційні ознаки.
  • Аналіз галузі діяльності, які у ній наявні перспективи і тенденції. Сегментація ринку.
  • Опис «продукту» та його застосування під потреби цільової аудиторії.
  • Опис компанії – розмір, структура, персонал і його кваліфікація.
  • Маркетинговий аналіз та обрані стратегії просування. Ціноутворення, аналіз конкурентів, портрет споживача.
  • Виробничий план – від місцязнаходження до виробничих потужностей. Визначення потреб в обладнанні і його специфіка, потреб у сировині і постачальниках. Як буде відбуватися контроль витрат і якості.
  • Організаційний план, згідно якого визначається форма власності, необхідність управлінського персоналу, прогнози штатного розвитку.
  • Оцінка ризиків – економічних, політичних, законодавчих, військових, непередбачуваних (форс-мажори) та стратегія поведінки під дією ризиків.
  • Фінансові розрахунки по визначенню джерел фінансування, плану погашення кредиту, прогноз прибутків і витрат, розрахунки на утримання персоналу та податкові виплати, інші регулярні та разові виплати.

Отже,  бізнес-план становить основу для прийняття оптимальних бізнес рішень, він містить усю необхідну інформацію необхідну для започаткування та розвитку бізнесу і для залучення додаткового фінансування від партнерів, кредиторів, інвесторів.

Щоб дізнатися детальніше, що саме потрібно розрахувати на кожному етапі бізнес-планування, пропонуємо пройти онлайн навчання на курсах Бізнес-план для стартап.

Щоб орієнтуватися у фінансовій звітності, правильно розподіляти грошові кошти, розраховувати фінансові потреби, рекомендуємо онлайн курс Управління фінансами.

З отриманими знаннями Ви зможете формувати бізнес-плани для будь-якого бізнесу, а з досвідом робити це швидше і якісніше.

При індивідуальному навчанні обираєте свій темп і графік занять, щоб закріпити отримані знання на практиці.

З питаннями і для запису на навчання, звертайтесь до менеджера по тел:

[відкрити контакти](067) 186 46 05, [відкрити контакти](066) 617 80 37, [відкрити контакти](063) 467 34 65


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Бізнес планування, аналітика Онлайн курси