Структура іспиту IELTS: повний гід по блоках Listening, Reading, Writing, Speaking

Структура іспиту IELTS: повний гід по блоках Listening, Reading, Writing, Speaking

Дізнайтеся про структуру іспиту IELTS: блоки, типи завдань та поради з підготовки. Покрокова інструкція для успішного складання іспиту IELTS.

IELTS (International English Language Testing System) — це міжнародний іспит, що визначає рівень володіння англійською мовою від А1 до С2. Він є необхідним для влаштування на роботу або початку навчання у країнах, де говорять англійською мовою чи вона є державною. Цей іспит перевіряє основні навички володіння англійською, такі як аудіювання (listening), читання (reading), письмо (writing) та говоріння (speaking). Через таку широку перевірку мовних навичок цей екзамен має доволі складну структуру і триває 2 години 45 хвилин. 

Школа англійської мови Speak Well School проводить online підготовку до IELTS, а також очні курси в Києві. Реєструйтеся на заняття та отримуйте високий бал на іспиті EILTS!

Варто зазначити, що IELTS поділяється на два види — IELTS Academic і IELTS General training. IELTS Academic потрібно складати під час вступу в навчальний заклад в англомовній країні, або якщо навчання відбувається англійською мовою, а також у деяких випадках при влаштуванні на роботу. IELTS General training складають за потреби проживання за кордоном. 

Також існують два формати складання іспиту паперовий та електронний. Вони однакові за змістом, але мають певну різницю. Складання у паперовому форматі відбувається офлайн в екзаменаційних центрах. Екзаменований пише тест в аудиторії ручкою на паперових носіях інформації. У компʼютерній версії відповіді друкуються на екрані, тому іспит можна складати вдома дистанційно. Водночас частина з говорінням відбувається у форматі діалогу з екзаменатором у форматі очної або онлайн-зустрічі, залежно від формату. 

Блок IELTS Listening

Першою частиною іспиту є аудіювання. Вона триває 30 хвилин, а на перенесення відповідей до бланка видається 10 хвилин. Всього listening містить сорок питань та складається з чотирьох частин. 

  • Частина 1: розмови між двома особами у повсякденному контексті.
  • Частина 2: монолог на тему щоденного соціального життя. 
  • Частина 3: розмова між кількома особами в академічному або навчальному середовищі.
  • Частина 4: академічний монолог, наприклад, лекція чи доповідь. 

Усі завдання містять питання з варіантами вибору чи заповнення пропусків словами або цифрами, а матеріалами для текстів є монологи та діалоги на різні теми, починаючи від щоденних розмов і закінчуючи лекціями. 

Блок IELTS Reading 

Секція читання триває 60 хвилин і складається з трьох частин. Перевіряється розуміння прочитаного та здатність швидко знаходити інформацію і визначати основну думку тексту. Тексти можуть бути уривками з книг, журналів, газет та інших друкованих видань. Зміст текстів варіюється від описових та художніх до академічних та наукових та відрізняється залежно від виду іспиту. Тексти в академічному модулі мають більш навчальний характер і можуть містити графіки, діаграми та ілюстрації, а в загальному навпаки — охоплюють теми повсякденного життя, наприклад, рекламу, інструкції, оголошення та уривки з книг.

Також секція перевіряє можливості застосування різних видів читання: пошук певної інформації в тексті, швидкий перегляд тексту очима з метою зрозуміти суть та детальне уважне читання. 

Завдання також є різноманітними — вибір однієї або кількох правильних відповідей, завдання типу true/false, заповнення пропущених абзаців та речень та інші. 

Блок IELTS Writing 

Ця секція перевіряє навичку висловлюватися англійською мовою у письмовій формі. Завдання варіюються від неформальних листів до описів графіків чи написання есе на задану тему задля перевірки навички писати у різних формах. Тривалість письма складає 60 хвилин і складається з двох частин. На першу відводиться 20 хвилин, на другу — 40 хвилин. 

Перше завдання письма варіюється залежно від виду іспиту. В академічному модулі потрібно описати графік, діаграму, таблицю або процес, мінімальна кількість слів — 150. У загальному модулі необхідно написати формальний чи неформальний лист на задану тему. В обох модулях друге завдання передбачає написання есе з висловленням своєї думки на задану тему, застосовуючи аргументи й приклади. Обсяг має бути 150 слів. 

При написанні текстів необхідно дотримуватись структури, розкривати задану тему, використовувати слова високого рівня та ідіоматичні вирази, слідувати правилам граматики, висловлювати свою думку залежно від заданого контексту та вміти розписати її в потрібній формі. 

Блок IELTS Speaking 

Говоріння вважається найважчою секцією, тому що необхідно висловлюватися в моменті, а на те, щоб подумати, що сказати та як це сформулювати видається небагато часу. Ця секція є індивідуальною розмовою з екзаменатором, який оцінює навички говоріння та складається з трьох пунктів: 

  • Частина 1: інтерв'ю (4-5 хвилин). Екзаменатор запитує студента про особисту інформацію, родину, роботу, навчання, інтереси тощо. Це допомагає встановити контакт між співбесідниками та допомогти розслабитись.
  • Частина 2: розгорнута відповідь (3-4 хвилини). Кандидат отримує картку з темою і має одну хвилину на підготовку. Після цього він / вона говорить на задану тему протягом 1-2 хвилин. Потім екзаменатор може поставити кілька додаткових запитань.
  • Частина 3: дискусія (4-5 хвилин). Екзаменатор ставить питання, пов'язані з темою другої частини, що потребують більш детальних відповідей та аналізу. Це дозволяє оцінити здатність кандидата висловлювати ідеї та застосовувати аргументи, а також вести розмову на абстрактні теми.

IELTS — це екзамен, для складання якого потрібно не лише знати мову, а й вміти розвʼязувати завдання різних типів та тренувати навички, які сприяють їх вирішенню і вміти логічно мислити. Саме тому підготовка має включати активне розвʼязування таких тестів, щоб довести це до автоматизму.

Підсумки

Іспит на визначення рівня англійської мови IELTS має різні формати, такі як очний та дистанційний, а також два види — академічний та загальний. Екзамен складається з чотирьох частин: слухання, читання, письмо та говоріння, тобто всі мовні навички, які потрібно перевірити. Секції також поділяються на частини, які містять завдання різноманітних типів. Для цього потрібно активно виконувати їх при підготовці. Сподіваємося, що ця стаття була корисною для розуміння структури IELTS та бажаємо усім легкої підготовки та позитивних результатів іспиту!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ