Облаштування штучної водойми

Облаштування штучної водойми

Не кожна ділянка має вихід до величезного озера, як на фото. Тому штучна водойма стає популярним елементом для облаштування ділянки.

Ландшафтний дизайнер завжди може створити озеро. І це стане ефектним доповненням до ландшафту та центром саду, надавши безліч можливостей для відпочинку.

Європейська Школа Дизайну розповідає, які аспекти необхідно враховувати при створенні озера на ділянці, якщо ви тільки починаєте поглиблюватись у Ландшафтний дизайн.

Розташування озера

  • Рельєф: озеро найкраще розміщувати в низинних місцях, де природний ухил сприятиме збору води. Це мінімізує земляні роботи та витрати.
  • Освітленість: бажано вибирати місце з достатньою кількістю сонячного світла. Це важливо для підтримки водної екосистеми й запобігання розростанню водоростей.
  • Захист від вітру необхідний для уникнення ерозії берегів і забруднення води.

Дизайн і форма озера

  • Натуральні форми: нерівні, вигнуті контури створюють природний вигляд, що гармонійно вписується в ландшафт.
  • Геометричні форми: прямокутні або квадратні озера підійдуть для сучасних, мінімалістичних садів, надаючи їм впорядкованого вигляду.

Естетичні та функціональні елементи

  • Береги: можуть бути укріплені камінням або декоративними рослинами (поліпшить зовнішній вигляд та не дозволить розмиванню берегової лінії).
  • Містки та платформи: дозволять насолодитися видом озера з різних точок та створять зручний доступ до води.

Водні рослини й тварини

  • Флора: підбір водних рослин (наприклад, очерет та іриси) додасть озеру природності та допоможе підтримувати чистоту води.
  • Фауна: озеро самостійно привабить різних тварин і птахів, що пожвавить сад і створить додаткову екосистему.

Озеро також впливає на мікроклімат ділянки, підвищуючи вологість повітря в його околицях. Це може бути корисно для росту деяких рослин, які віддають перевагу більш вологим умовам.

Альтанки, тераси або павільйони поруч з озером допоможуть максимально використати краєвид та створити затишні зони для відпочинку.

Для підтримання чистоти води необхідні системи фільтрації та аерації. Вони допоможуть запобігти застою води та розвитку шкідливих мікроорганізмів.

А якісна гідроізоляція — ключовий елемент довговічності озера.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор