Розмовний клуб англійської мови як спосіб занурення в мовне середовище

Розмовний клуб англійської мови як спосіб занурення в мовне середовище

У цій статті ми розглянемо переваги та недоліки розмовних клубів, порівняємо онлайн та офлайн-формати, а також надамо поради, як отримати з таких клубів найбільшу користь.

Якщо ви тривалий час вивчаєте англійську, але досі боїтесь говорити, найкращим способом подолати розмовні бар’єри стане відвідування розмовних клубів. Це один із найдієвіших способів нарешті заговорити англійською у відносно короткі терміни та позбутись страху та сорому.

Відкрийте для себе магію вільного спілкування англійською мовою! Приєднуйтеся до English Speaking Club від школи англійської Speak Well й зануртеся у світ мовного розвитку. Долучайтеся до нашого клубу прямо зараз!

Переваги розмовних клубів

Максимум практики

Розмовний клуб надає чудову можливість регулярної практики усного мовлення, що суттєво сприяє покращенню навичок висловлювання та розуміння мови на слух, а також зменшенню вашого акценту (якщо ви ставите собі таку мету). 

Це найдоступніший аналог занурення в мовне середовище, де у вас не буде змоги перейти на рідну мову, завдяки чому ви швидкими кроками привчите свій мозок до мислення англійською і, відповідно, розмові цією мовою.

Зручність та доступність

На щастя, зараз відвідування розмовних клубів може дозволити собі майже кожен. Якщо у вас не вистачає коштів на клуби з вчителем у мовних школах, ви можете пошукати безплатні зібрання охочих поспілкуватись англійською, які є в багатьох містах України.

Якщо ж у вас немає таких заходів, ви можете пошукати їх в інтернеті та підключатись онлайн або ж навіть проявити ініціативу та організувати їх самостійно. Єдиним мінусом аматорських розмовних клубів є те, що досвідчений викладач не надаватиме вам фідбек щодо ваших помилок.

Культурний обмін

Якщо вам пощастило відвідувати розмовні клуби з носіями мови, то ви матимете унікальну можливість навчитись живої мови нейтівів, якої часто нема в підручниках: сленг, ідіоми, діалектні вирази тощо. До того ж дуже помічним буде регулярна взаємодія зі справжнім британським та американським акцентом.

Окрім цього, ви зможете зав’язати корисні знайомства та дізнатись більше про життя та культуру інших країн, що теж ніколи не буде зайвим.

Підтримка та мотивація

Знаходячись у колі таких же студентів, ви зможете побачити, що інші теж можуть соромитись, робити помилки або забувати деякі слова при розмові. Усвідомлення, що ви не одні, дозволить вам розслабитись та почуватись вільніше.

До того ж колективний прогрес має величезний вплив на розвиток знань кожного учасника клубу окремо, адже гарно розвинути навички говоріння на заняттях сам на сам майже нереально.

Недоліки розмовних клубів

Можливі помилки

Перфекціоністам можливі помилки в розмові можуть здаватись значним мінусом, адже зазвичай на розмовних клубах немає миттєвих виправлень всіх учасників розмови (інакше, довелось би постійно перебивати одне одного).

Річ у тім, що сенс розмовного клубу саме у розмові та навіть носії можуть припускатись помилок. Втім, якщо ви закриватимете очі на похибки й не вивчатимете додатково граматики та лексики, розмовні клуби можуть навіть нашкодити. 

Рівень володіння мовою

Рівень знань та володіння мовою учасників може варіюватися, що потенційно може створювати труднощі в спілкуванні. Як правило, організатори намагаються вказувати рівень (або рівні) для яких організовується певний розмовний клуб, проте, все одно можуть виникати труднощі.

Наприклад, студенти рівня B1 та B2 обоє мають середній рівень англійської, але останній матиме набагато більше знань, ніж перший. 

Дезорганізація та активність групи

Цей пункт здебільшого стосується аматорських розмовних клубів, де іноді в ході розмови губиться освітня складова розмовних клубів, коли учасники відриваються на кардинально іншу тему або не проявляють активність. Може трапитись й інша ситуація. Наприклад, деякі учасники можуть бути набагато більш активними, ніж інші. Подібним чином, одні учасники відвідують клуби регулярніше за інших.

Наявність гарного вчителя або організатора мусить нівелювати такі недбалості, проте, це не завжди можливо прослідкувати. 

Як винести з розмовних клубів найбільше користі

Щоб винести найбільше користі з розмовного клубу, радимо прислухатись до таких порад:

  • Беріть активну участь в обговореннях

Сміливо висловлюйте свої думки та ідеї, навіть якщо ви не впевнені чи підтримають вас інші. Пам’ятайте, що чим більше ви говорите, тим більше практики отримуєте.

  • Спілкуйтесь з різними учасниками

Взаємодійте з учасниками різних рівнів знань та з інших культур (якщо такі є). Це чудово підготує вас до взаємодії з людьми в реальному світі, де кожен має різне володіння мовою, акцент, вимову тощо.

  • Активно слухайте

Уважне слухання є важливою частиною комунікації. Розвиток навичок говоріння неможливий без вміння слухати та розуміти ваших співрозмовників. 

  • Поставте перед собою мету

Визначте конкретну мету, яку ви хотіли б досягти в розмовному клубі. Це може бути поліпшення усного мовлення, розширення словникового запасу або покращення вашої соціалізації.

  • Шукайте додаткові ресурси

Якщо вас зацікавила певна тема на обговоренні клубу, чудовою ідеєю буде пошукати додаткові статті, пости в соцмережах або відео на Ютубі англійською мовою для ще більшого розширення ваших лексичних знань.

Підсумки

Розмовні клуби англійської мови — це допоміжний інструмент для вдосконалення ваших навичок говоріння. Попри деякі недоліки, розмовні клуби залишаються ефективним способом «розговоритись» та досить непоганою імітацією занурення в мовне середовище.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси