Як покращити розмовну англійську: 5 практичних порад

Як покращити розмовну англійську: 5 практичних порад

Найпопулярніші стратегії та підходи для покращення розмовної англійської. Незалежно від вашого поточного рівня володіння мовою, ви навчитеся говорити як носій.

Ви тривалий час вивчаєте англійську мову, але й досі плутаєте звуки [ð] і [θ]? Можливо ваш словниковий запас містить тисячі слів, але при розмові з іноземцем у вас тремтить голос і ви миттєво забуваєте найпростіше? По-перше, не панікуйте! З цією проблемою зіштовхується кожна друга людина, яка вивчає англійську мову як іноземну. По-друге, запишіться на курси розмовної англійської мови, щоб відразу перейти до практики. А по-третє, не лінуйтесь тренувати вимову самостійно, ловіть кілька корисних рекомендацій.

Порада №1. Визначтесь з варіантом мови

Англійська має кілька діалектів, зокрема американський і британський, дехто виділяє навіть євроанглійську. Ці версії мови рівнозначні та повноцінні, і ваш вибір залежить від особистої мети та інтересів. Якщо ви мрієте про роботу або навчання у Сполученому Королівстві — зосередьтесь на британській англійській. Якщо ви більше спрямовані на реалії США, то американська англійська — найкращий варіант.

Цей вибір не тільки вплине на ваш акцент, але й відобразиться на словниковому запасі та граматиці. Так, звук r в середині або в кінці слова зазвичай упускається в британському діалекті, але в американському звучить доволі чітко. Cлова elevator (ліфт) або apartment (квартира) недоречні у розмові з жителями Лондона, оскільки їм більш знайомі варіанти lift і flat. І це лише кілька прикладів.

Визначившись, ви зможете зосередити свої зусилля на конкретному акценті та лексичних особливостях цієї версії англійської. Це не тільки полегшить вивчення, але й зробить вашу вимову природною і зрозумілою для носіїв конкретного діалекту.

Порада №2. Записуйте свій голос

Більшість людей не любить слухати свій голос у записі, але насправді це надзвичайно корисний спосіб покращити мовлення! Почувши себе на плівці, ви помітите важливі деталі, які навіть не усвідомлюєте. Можливо, ви говорите занадто швидко, робите непотрібні паузи, ковтаєте звук S або невиразно бурмочете. Розуміння помилок — це вже великий крок до покращення розмовної англійської. Або навпаки, ви будете приємно здивовані, що говорите набагато краще, ніж думали! Це додасть мотивації. Щоб ця вправа була ще ефективнішою, покажіть запис вчителю або другу — носію мови. Попросіть їх прокоментувати вашу вимову. 

Порада №3. Вчіть фрази, а не окремі слова

Саме таким способом ви вивчали рідну мову, чому б не застосувати цю техніку для опанування іноземної? Пошукайте цікаві аналоги для розповсюджених розмовних фраз. Наприклад, банальне Hello, how are you? можна замінити іншими варіантами:

  • Hi there, how's it going?
  • Hey, what's up?
  • Good morning. How do you feel today?
  • Is everything okay with you?

Однак будьте обережні та звертайте увагу на контекст. Деякі неформальні вирази не підійдуть для ділової розмови, тоді як занадто офіційні фрази звучатимуть доволі кумедно під час дружньої бесіди.

Порада №4. Пишіть шпаргалки

Часто хвилювання під час розмови англійською пов’язане з тим, що ви просто не знаєте, що сказати. Підготуйтесь завчасно! Плануєте важливу співбесіду? Запишіть кілька слів англійською про ваші професійні переваги, освіту, досвід. Плануєте похід до магазину або ресторану за кордоном? Занотуйте, як попросити меню і рахунок, запитати пораду в офіціанта або продавця-консультанта, чи повідомити, що ви хочете розрахуватися карткою замість готівки. Використовуйте цю техніку перед тим, як бронювати номер в готелі, йти до лікаря, подавати скаргу та в будь-якій іншій ситуації, де потрібно розмовляти англійською.

Порада №5. Говоріть і ще раз говоріть

Це здається елементарним, але без постійної практики вдосконалити розмовну англійську надзвичайно складно. Візьміть собі за звичку спілкуватися англійською регулярно і з якомога більшою кількістю різних людей. Ви вже проживаєте за кордоном? Скористайтеся цією перевагою, активно розмовляйте з носіями мови у вашому оточенні: з друзями, колегами, працівниками кав’ярень, супермаркетів, поштових відділень та інших місць, які ви відвідуєте. Якщо ж поки немає змоги зануритись у реальне мовне середовище, збільшуйте час практики. Запишіться у розмовний клуб https://www.oratorica.ua/ua/razgovorniy-klub і спілкуйтесь з іноземцями, навіть не виходячи з дому! 

Бездоганна розмовна англійська — цілком досяжна мета. Так, це вимагає часу, зусиль, практики, але результат того вартий. Руйнуйте мовні бар’єри, не бійтеся робити помилки, говоріть впевнено і сміливо. Пам’ятайте, що кожна нова розмова наближає вас до майстерності. 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси