Як зменшити втрати? Це здійсненне завдання для ефективного керівника
У всьому світі завойовує популярність метод ощадливого виробництва. Він зводиться до того, щоб мінімізувати втрати, зберігаючи при цьому високу продуктивність і цінність товару для споживача.
Яка різниця між витратами та втратами?
Українські підприємці часто концентруються на витратах, прагнучи отримання більших доходів при менших вкладеннях ресурсів.
Налагоджені технології, невелика кількість браку та старанні працівники – це ще не гарантія очікуваного прибутку на виході.
Суть у різниці між витратами та прихованими втратами.
Витрати — це необхідні вкладення, створені задля виготовлення якісних товарів та послуг
Втрати — не несуть цінності, заважають одержанню цільового прибутку, знижують продуктивність роботи.
Планомірне та ретельне зниження різних видів втрат сприяє підвищенню якості та додаткової вартості продукту.
Класифікація втрат, їх вплив на ефективність виробництва:
- Перевиробництво.
Виникає тоді, коли продукція виготовляється у кількості набагато більшій, ніж очікує замовник. Веде до збільшення запасів на складі, витрат на транспортування та зберігання.
- Зайві переміщення.
Звичайно, без транспортування не обійтися, але потрібна оптимізація, щоб скоротити непотрібні витрати на транспортування матеріалів та утримання зайвих складів та транспорту.
- Очікування.
Простої на робочому місці через нестачу сировини, відсутність співробітників із налагодженого виробничого ланцюжка, нестачу інформації. Приводить до зниження продуктивності, зриву термінів, може збільшувати надвиробництво: «А чи не зробити мені ще пару-трійку заготовок? Все одно робити нічого...».
- Запаси.
Сировина, напівфабрикати, готова продукція у кількості, що перевищує заявлену на замовлення. У результаті все це лежить «мертвим вантажем» і безпосередньо впливає на зниження прибутку.
- Дефекти.
Відвертий брак, порушення стандартів потребують додаткових ремонтів, переробок та навіть розробки додаткових процесів.
- Додаткова обробка.
Виконуються операції, які не передбачені замовником. Збільшується споживання ресурсів, вартість та час виготовлення продукту.
- Непотрібні рухи та переміщення персоналу.
Усе це наслідок неправильної організації робочого місця чи технологічних процесів. Приводить до великих витрат часу, сил та травматизму.
- Втрати людського потенціалу.
Ситуація, коли керівник не цікавиться ідеями, знаннями та вміннями працівників. Веде до збільшення напруженості у відносинах персоналу, прояву байдужості у співробітників.
Часто, причинами всіх видів втрат є такі фактори:
- брудна робоча зона та безладдя,
- відсутність чітких правил та порядку дій кожного співробітника,
- немає відповідальності,
- сторонні предмети та прикраси, зайві інструменти.
Як зменшити втрати?
Впровадження ощадливого (LEAN) виробництва, і, як наслідок, підвищення ефективності управління — процес, який потребує чіткого планування та взаємодії всіх членів команди.
Необхідно розуміти весь алгоритм дій та вміти управляти ним.
Зробити це досить просто, за умови, що керівник має спеціальні знання та навички.
Бізнес без прихованих втрат це можливо!
Пройдіть навчання в консалтинговому центрі ШАУЗ і ви зможете переконатися в цьому самі!
Перейдіть на сайт https://galina-zimina.com/ та ознайомтеся з графіком та переліком усіх доступних тренінгів для керівників. Тренінги проходять у форматі онлайн-зустрічей, що дозволить вам взяти участь у ньому з будь-якої точки світу.
Бажаю Вам вдачі та ефективних результатів!
І головне, що завжди необхідно пам'ятати керівнику — будь-які зміни необхідно планувати та реалізовувати через залучення всіх співробітників компанії!
І, як наслідок, Ваша компанія буде працювати результативно та ефективно!
Галина Зіміна
Засновник та керівник консалтингового центру ШАУЗ,
Системний консультант, бізнес-тренер, коуч перших осіб компаній,
Аудитор міжнародної кваліфікації (ІSO 9001)
Коментарі
Невірно заповнені поля відзначені червоним.
Будь ласка, перевірте форму ще раз.
Ваш коментар відправлений і буде доступний на сайті після перевірки адміністратором.
Інші статті в категорії Аудит, стандартизація, ISO Менеджмент, керування, KPI Ощадливе виробництво, управління ризиками