Стипендії для іноземних студентів у Словаччині

Навчання для іноземних студентів у словацьких університетах словацькою мовою на денній формі є безкоштовним. Цей факт є однією з причин, чому Словаччина не пропонує щомісячні стипендії як закордонним, так і місцевим студентам.

Як отримати стипендію студенту-іноземцю в словацькому університеті

1. Розвіюємо міф про соціальну стипендію

Часто можна почути, що іноземні студенти у Словаччині можуть отримувати соціальну стипендію. Це виплати для малозабезпечених студентів, розмір яких залежить від доходу батьків чи опікунів та відстані від постійного місця проживання до навчального закладу (від 10 до 300 євро на місяць). Однак, на таку стипендію можуть подавати заявки лише студенти з постійним місцем проживання у Словаччині (trvalý pobyt). Студенти з тимчасовим місцем проживання (prechodný pobyt) не можуть розраховувати на ці виплати.

2. Стипендія з програми Plán obnovy

Іноземні абітурієнти мають можливість отримати стипендію в розмірі 4000 євро на один навчальний рік або 12 000 євро за три академічні роки за умови успішного проходження тесту SAT (не менше 1050 балів). Стипендії призначаються протягом перших трьох років навчання на денній формі бакалаврату і виплачуються через університети.

3. Мотиваційна стипендія

Це, швидше, бонус за хороші оцінки. Ніяких особливих заявок подавати не потрібно. Після успішного складання сесії з відмінними оцінками (всі А, можливо одне-два B) факультет може нагородити вас стипендією в розмірі близько 300 євро на наступний семестр.

4. Erasmus+

Ця європейська програма обміну студентів дає можливість провчитися 1-2 семестри в іншій країні, представляючи свій університет на міжнародному рівні, і покриває витрати на весь період стажування. Розмір виплат залежить від прожиткового мінімуму в обраній країні. Важливо успішно скласти всі предмети, інакше можуть вимагати повернення коштів.

5. Спеціальні стипендії

Якщо ви талановитий студент з високими досягненнями у спорті чи на конкурсах, можете отримати спеціальну стипендію. Участь у додаткових заходах, спортивних командах та конкурсах може підвищити ваші шанси на отримання фінансової підтримки.

Як бачите, можливостей для отримання стипендій у Словаччині достатньо. Головне бути активним, амбітним і не соромитися показати свої здібності. Успіхів вам у навчанні і пам'ятайте, що навчання в університеті - це не лише про академічні знання!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Підготовка до вступу в університет Програми для студентів