Словаччина — доступна вища освіта, легкий вступ

З кожним роком дедалі більше студентів обирає Словаччину для здобуття вищої освіти, адже високі рейтинги разом із якісним навчанням відкривають світ безмежних можливостей на європейському та міжнародному ринку праці.

Вищу освіту в Словаччині можна охарактеризувати трьома словами: доступна, якісна та престижна. Навчання в державних вишах є безкоштовним, однак викладання здійснюється словацькою мовою. Тож знання мови має бути на рівні В2. Основною умовою зарахування на ступінь бакалавра є свідоцтво про закінчення середньої школи, а також демонстрація навичок, необхідних для обраного факультету у вищому навчальному закладі, які, як правило, перевіряються за допомогою вступних іспитів.

Вступні іспити відрізняються залежно від напряму навчання. Вони можуть бути письмовими чи усними (тести). На деяких напрямах, наприклад, мистецтво, також проводяться кваліфікаційні іспити (абітурієнти мають продемонструвати свій талант). Рішення про прийом до ВНЗ, як правило, ухвалюється на підставі попередніх досягнень (середній бал у свідоцтві про закінчення середньої школи, іноді враховуються лише оцінки старших класів середньої школи або оцінки з профільних предметів) та результати вступних іспитів. На деяких факультетах враховуються лише результати вступних іспитів. Останнім часом університети звертають увагу на мотиваційний лист дитини. Іноді він може зіграти вирішальну роль у прийомі абітурієнта до вишу.

Словаччина на відміну своїх сусідів Чехії та Австрії, має просту систему нострифікації атестата. Вам не потрібно буде здавати різницю предметів чи годин. Ваші дані атестату переводять у словацьку систему оцінювання, що значно полегшує вступну кампанію.

Тож якщо ви обираєте для вступу університет Словаччини, потрібно чітко стежити за датами подання документів. Більшість ВНЗ здійснюють прийом документів до 29 лютого. Щоб отримати безкоштовну консультацію від експертів Osvita Market, реєструйтеся на сайті. 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта