Безкоштовна освіта в США — міф чи правда?

Безкоштовна освіта в США — міф чи правда?

Існує думка, що через велику кількість різних стипендіальних програм — у США можна вчитися безкоштовно...

Тобто коштом стипендії покривати вартість навчання і таким чином суттєво економити. Але наскільки це правда? Давайте розберемось, що представляє собою стипендія в США, хто її може отримувати й чи справді це допомагає зберегти кошти.

Почнемо з того, що в США не існує безплатних навчальних закладів. Усі коледжі, університети — приватні або державні — обов’язково платні. Щоб отримати диплом, потрібно сплачувати за кожен рік навчання. Не всі собі можуть це дозволити, тому багато американців заздалегідь збирають гроші на навчання дітей і ретельно вибирають навчальний заклад. Часто на допомогу приходять кредитні кошти, які потім потрібно віддавати банку роками, і не дивно — університети США вважаються найдорожчими у світі.

Скільки коштує навчання в США: із цифрами та прикладами

Витрати на навчання в американських університетах розділяються на 2 частини: вартість самого навчання на вибраному факультеті та вартість усіх супутніх витрат (оренда житла чи оплата за кімнату в гуртожитку, харчування, навчальні матеріали).

  • Вартість навчання складає від 19 тисяч доларів США до 30 тисяч доларів США за рік.
  • Сума всіх супутніх витрат на життя в середньому становить близько 11 000 доларів США за рік.

До того, деякі навчальні заклади перевіряють, чи є у студента можливість оплатити собі житло, харчування та покупку навчальних матеріалів. Для цього вони можуть вимагати відповідні документи, що підтверджують такі фінансові можливості.

Що таке насправді «стипендія» в США і що потрібно для її отримання

Дізнавшись, скільки коштує навчання в американських навчальних закладах, майбутні студенти починають сподіватися на стипендію, коштом якої можна буде компенсувати витрати на проживання (оскільки у нас в Україні це часто так працює). Але в реальності виявляється, що в США стипендія взагалі не є можливістю безкоштовно вчитися. Це разова або багаторазова знижка, яка надається студенту за які-небудь досягнення в навчанні. При цьому її може давати як сам університет, так і незалежні організації.

Однак стипендія не дає можливості компенсувати витрати на проживання та інші супутні потреби. Також її важко отримати іноземним громадянам, у тому числі й українцям, які приходять після закінчення школи. Здебільшого це стосується студентів, які вже мають середню освіту або міжнародний диплом.

Зауважимо, що наш український атестат не дає можливості отримати знижку (стипендію). За його допомогою можна тільки вступити до університету.

Щоб отримати знижку на навчання, потрібно:

  • надати атестат про середню освіту в США або міжнародний диплом IB (також можна отримати неповну вищу освіту Associate Degree, що дозволяє вступити в університет. Таку освіту можна отримати в коледжах ком’юніті за ціною від 14 тисяч доларів США за навчальний рік);
  • скласти тести SAT або ACT, необхідні для вступу у ВНЗ США;
  • надати докази досягнень у спортивних або науковій сферах.

Менеджери компанії EDUSTEPS допоможуть підібрати відповідне вам за бюджетом навчальний заклад. Вартість навчання здебільшого залежить від штату і міста. У непопулярних штатах США воно, відповідно, буде дешевше. Додатково у віддалених містах університети для залучення іноземних студентів можуть більш охоче давати знижки на суму близько 10 000 доларів США на весь період навчання.

Як зекономити на навчанні в США

Якщо у вас немає знижок на навчання від університету, завжди можна знайти вихід із положення.

Ось декілька варіантів:

  • робота під час навчання або канікул. Для цього є офіційно дозволені 20-40 годин;
  • робота після навчання — іноземні студенти можуть залишатися на території США після закінчення навчання протягом 17-29 місяців і працювати за отриманою спеціальністю;
  • фінансові знижки від незалежних організацій або гранти на наукові дослідження. Для їх отримання треба постійно моніторити наявність пропозицій і подавати заявки.

Ще раз підкреслюємо, що безкоштовного навчання в США не існує, але якщо правильно спланувати процес навчання, грамотно вибрати навчальний курс і проконсультуватися з академічним консультантом — можна суттєво знизити ці витрати.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта