Законодавство щодо організації харчування в освітніх закладах
Детально читайте за посиланням: http://profi-club.ua/.../food-in-educational-institutions/
Сьогодні розглядаємо законодавчу базу щодо дотримання вимог при харчуванні дітей в шкільних та дошкільних навчальних закладах
Сфера санітарного законодавства
- ЗУ «Про забезпечення та санітарного та епідемічного благополуччя населення.
- ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».
- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ України від 25.102020 № 2205.
- Наказ МОЗ України від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».
- ДСанПіН 2.3-185-2013 Державні санітарні правила і норми «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів».
- Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 року № 1591.
- Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329.
До контролю у сфері санітарного законодавства відноситься:
- Вимоги до приміщень, технологічного обладнання та його розміщення
- Дотримання правил особистої гігієни учнями в приміщенні їдальні, буфету
- Відстань між обідніми столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду.
- Використання столового посуду.
- Використання за призначенням приміщень їдалень (харчоблоку), роздаткових, буфетів.
- Калорійність страв.
- Організація медичного обслуговування.
Сфера безпечності харчових продуктів
- ЗУ Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів № 2639.
- ЗУ Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції № 1393.
- Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджені наказом Мінагрополітики 01.10.2012 № 590.
- ЗУ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів № 771.
До контролю у сфері безпечності харчових продуктів відноситься:
- Вибір постачальників харчових продуктів.
- Дотримання гігієнічних вимог при приготуванні страв.
Сфера здійснення державного контролю
- ЗУ Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
- ЗУ Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
- ЗУ Про забезпечення та санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Коментарі
Невірно заповнені поля відзначені червоним.
Будь ласка, перевірте форму ще раз.
Ваш коментар відправлений і буде доступний на сайті після перевірки адміністратором.
Інші статті в категорії Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa