Правильно використовуйте назву професій із застосуванням дужок

Правильно використовуйте назву професій із застосуванням дужок

У деяких назвах професій, наведених у Класифікаторі професій, використовуються дужки.

У них може бути зазначена:

  • складова професійної назви роботи, наприклад: «Начальник центру (головного авіаметеорологічного, радіо-, управління повітряним рухом, навчально-авіаційного, електрозв’язку та ін.)». Залежно від того, як називається центр, посада може називатися: «Начальник головного авіаметеорологічного центру», «Начальник центру управління повітряним рухом», «Начальник центру електрозв’язку» і т. д.. Тобто до трудової книжки працівника назва посади записується без дужок;
  • вид економічної діяльності або напрям використання професійної назви роботи, наприклад: «Науковий співробітник (інтелектуальна власність)», «Інженер-технолог (металургія)», «Машиніст бульдозера (гірничі роботи)», «Інженер-проектувальник (водне господарство)». Назви таких професій записуються разом зі словами в дужках;
  • загальноприйнятий іншомовний синонім професійної назви роботи, що застосовується в професійно-класифікаційних стандартах інших країн і може використовуватися як самостійна або альтернативна професійна назва роботи.

Наприклад: «Менеджер (управитель) з персоналу», «Фахівець з методів розширення ринку збуту (маркетолог)».
Назва посади «Менеджер (управитель) з персоналу» може бути записана і як «Менеджер з персоналу», і як «Управитель з персоналу».
Посада «Фахівець з розширення ринку збуту (маркетолог)» може бути записана як «Фахівець з розширення ринку збуту» або як «Маркетолог»;

  • споріднена (однотипна) професійна назва роботи, яка може застосовуватися окремо в межах класифікаційної групи, наприклад: «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)». У цьому випадку може бути використана будь-яка з цих назв — «Молодша медична сестра», «Санітарка», «Санітарка-прибиральниця», «Санітарка-буфетниця».

За першою цифрою коду професії можна легко визначити її належність до класифікаційного розділу. Розділи наведені в порядку зниження складності виконуваної роботи та кваліфікації, що вимагається від працівника.

Порада від Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI